The 7 Secrets Rhythm for Teacher
7 Rahsia Rhythm Untuk Cikgu,

Performance           Prestasi
Propinquity             Pendekatan
Psychology             Psikologi
Patience                 Penyabar
Pit fall to Pit stop     Pit
Portion                   Pembahagian
Purity                     Pengasilian

Muat turun risalah pdf
www.the7secretsrhythm.com/downloads/3Hours/T7SR_7P_Untuk_Cikgu_Risalah.pdf
 
Prinsip Satu: Prestasi
Prestasi seseorang murid pada masa akan datang bergantung pada mengenal pasti tahap murid dan fikiran 100% bahawa beliau akan capai ke tahap tertentu.  Pengajar perlu skil kognitif yang tinggi.
 
Prinsip Kedua: Pendekatan
Analisasi kemana pelajar arah tuju murid dan tentukan visi yang tetap.
 
Prinsip Ketiga: Psikologi
Bagaimana cara untuk cikgu percaya bahawa murid telah capai sebelum perkara tersebut berlaku?
 
Prinsip Keempat: Penyabar
Sabar bukan bermaksud cikgu boleh buat atau beri teknik perlahan kepada semua murid, malah ada cara untuk pecutkan kelajuan pendidikan seseorang murid.
 
Prinsip Kelima: Pit
Kejatuhan markah tiba-tiba boleh membuat murid berhenti di dalam minda untuk belajar seterusnya tanpa disedari, sepatutnya murid tersebut perlu sambung dengan kelajuan dan usaha yang tinggi.
 
Prinsip Enam: Pembahagian
Pembahagian kerja fizikal mudah daripada proses dalam otak, ia akan efek fokus kepada kualiti kualiti bersama dengan kuantiti bukan tinggal salah satunya, ini adalah kreatif manusia semulajadi telah lupa pada masa kini.
 
Prinsip Tujuh: Keaslian
Jangan sekali-kali bekerja atau menunjukkan bahawa anda bekerja lebih daripada pelajar anda, sebab pada keasliannya mereka tahu tanggungjawab murid.
 
OBJEKTIF LATIHAN
Mengetahui & Mengamalkan Tujuh Prinsip Nilai Teras untuk Guru dengan cara paling mendalam.
Mendedahkan fakta saintifik terkini mengenai perubahan neuron dalam otak manusia secara global.
Fakta mudah tentang rahsia Otak, Minda & Fikiran.
Apakah revolusi psikologi pelajar?
Mengapa guru mempunyai tekanan jiwa paling tinggi?
Bagaimana guru boleh berada dalam mood percutian di pantai semasa mengendali pelajar kritikal?
Kaedah tercanggih yang telah terbukti biasa dalam menguruskan diri untuk kualiti pengajaran.
Teknik bagaimana untuk mengelakkan menindas keupayaan guru dalam pengajaran asal.
Teknik praktikal untuk meningkatkan daya ingatan?
Memberi peluang kepada guru-guru untuk mengenali bagaimana sebenarnya fungsi-fungsi Minda Luar, Minda Dalam dan Minda Dalaman.
Memperkenalkan perubahan corak tingkah laku antara pelajar, antara tempoh masa yang berbeza seperti 80-an dan 2000.
 
MANFAAT UNTUK CIKGU
Sedar bahawa ketenangan dari dalam bukan dari luar (stress free).
Teknik praktikal untuk mengelakan tekanan jiwa.
Meningkatkan daya ingatan adalah salah satu daripada peningkatan kemahiran kognitif paling besar ke arah membina kemahiran pengajaran yang luar biasa.
Keupayaan untuk mengesan fikiran yang berbeza yang akan memberi kesan ke atas tingkah laku pelajar semasa anda mengajar.
Gunakan strategi tertentu untuk menangani cabaran mengajar.
Membangunkan pengajaran dan unit pelan yang lebih cekap dan berkesan.
Menguruskan bilik darjah dengan lebih berkesan.
Membangunkan portfolio dan carta prinsip-prinsip dalam amalan melalui artifak guru, refleksi, dan kerja pelajar.
Rahsia untuk menjadi seorang guru berkebolehan luar biasa dalam daya dan cara mengajar.
Memahami dan menjadi pakar guna cara guru berminda kuasa tinggi.
Membina pelan pembangunan untuk merangkap menjadi cikgu baru setiap hari semasa jumpa murid.
 
Seminar Khas Ini Disyorkan Kepada
Semua tahap cikgu dan kakitangan industri pengajaran.


TESTIMONI

Saya sebagai cikgu suka mengajar dan suka belajar pengetahuan baru.  Pengasas Elan telah membuat latihan di Kuantan dimana murid, cikgu, ibu-bapa telah menghadiri kursus tersebut.  Saya dapat ilham bahawa Elan sepatutnya buat satu lagi module untuk LADAP dimana khas untuk cikgu atau pun tenaga pengajar dari industri academik boleh mengikuti dan mendapat kebaikan yang unik.  Kesan latihan serta merta kepada GERAK-GIRI seseorang dalam bidang pendidikan. Dalam latihan module T7SR ianya berasaskan Intrinsik, Saintifik dan Praktikal saya mula rasa kurangnya tekanan dan meningkatkan daya memori.
Puan Roslina, Kuantan,Cikgu Bersara, Usahawan, Setiausaha DPM, (2010)
 
Saya telah mengikuti kursus penuh “The 7 Secrets Rhythm for Entrepreneur” tetapi saya dapati ianya mengandungi intipati teknik yang terbaru dalam arena psikologi dan kounseling bagi meningkat tahap dan daya atau prestasi yang akan memberi kesan yang amat ketara bagi semua tenaga pengajar dalam industri pendidikan.  Saya suka pendekatan tanpa motivasi, tanpa teori dan 100% praktikal.
Ms. Paramesvary, Guru Kounseling, Klang, (2013)
 
Saya telah menghadiri bersama murid dari 6 lebih sekolah untuk seminar VGENIUST.  Apabila lihat kandungan T7SR ianya mempunyai kuasa untuk melahirkan graduan bertaraf dunia di Malaysia. Latihan ini dapat bermanfaat untuk akademik dan juga sukan. Ia adalah teknik yang unik untuk meningkatkan kuasa otak. Semua tenaga pengajar adalah disyorkan untuk mengikuti kursus untuk peningkatkan individu.
En. Bazuri B Ab Ghan, Pahang Malaysia, Kolej Komuniti Paya Besar, Pengarah, (2010)
 
VGENIUST Ini adalah latihan berharga saya mengamalkan bersama-sama dengan anak-anak. Sebagai Dr dan pelatih saya rekomen supaya semua cikgu dapat menghadiri kursus khas untuk CIkgu “The 7 Secrets Rhythm for Teacher 7P” supaya pengalaman merentasi dunia dari Elan boleh memberi manafaat akademik dan aktiviti ko-kurikulum kepada murid kita melaui cikgu.
Dr Hamidah Bt Alus (Puan), SMK Abdul Rahman Talib, Kuantan Pahang, Ibu Pelajar, (2011)
 
Seminar 7 Rahsia Rhythm untuk OSH adalah amat meriah, aktif dan menyeronokkan sepanjang hari. Saya menikmati dan berinteraksi secara aktif semasa bengkel tersebut. Saya telah memperoleh pati baru dan terbukti secara saintifik daripada latihan. 7 teknik, dalam masa 7 minit menghasilkan pengalaman yang luar biasa dalam kewaspadaan mental dan tekanan jiwa lebih moderat dengan serta-merta. Saya ingin mengesyorkan dan mencadangkan latihan ini kepada semua syarikat dan tenaga pengajar. Saya menerima banyak testimoni yang menggalakkan daripada peserta-peserta lain dari syarikat, universiti dan jabatan kerajaan lain dimana sebahagian dari mereka adalah Pensyarah, Pelatih, Pakar Motivasi.
Encik Khairunnizam Mustafa, Pengurus, NIOSH KAWASAN Selatan, JOHOR, MALAYSIA
 
Saya telah mengikuti seminar “The 7 Secrets Rhythm for OSH Integrated with Stress Management” dimana Elan adalah pengasas dan pakar trainer kami. Ia adalah kaedah yang berbeza daripada motivasi atau teori, dimana Elan menggunakan metodologi Intrinsik Latihan Otak untuk membuka kuasa otak yang lebih cekap biasanya terungkap dalam seseorang tanpa disedari. Kebanyakan latihan lain yang saya telah menghadiri sebelum ini adalah berdasarkan kepada modul ekstrinsik dan semuanya berdasarkan latihan logik otak kiri. Ini adalah kali pertama saya telah menghadiri latihan intuavasi yang menarik dan meriah tetapi belajar atau sedar lebih banyak perkara secara saintifik.
Mok Yan Fong, Jualan Eksekutif Kanan, Hunza HARTANAH (M) SDN BHD
 
Saya adalah jurulatih antarabangsa dan mempunyai pengalaman di peringkat global. Latihan Elan bertajuk “The 7 Secrets Rhythm” adalah unik dan secara langsung memberi kesan ke atas pintar, minda dan kesan ke atas pertumbuhan cara pengurusan individu dan juga menstabilkan penyelesaian isu-isu dari masa ke semasa dengan lebih relak.
Mr. Michael Lai, Pengarah & Pengasas ML Teknologi Crystal & Produk Tenaga
 
 
Apabila saya mencari seminar korporat, bengkel latihan psikologi, saya mendapati google memberi laman web anda the7secretsrhythm.com ditahap muka surat pertama. Selepas kami menghadiri latihan anda pada "Top 10 HR Practice and The 7 Secrets Rhythm", kebanyakan maklum balas peserta adalah ia adalah jenis pertama untuk memanfaatkan potensi manusia dan boleh menjadi alat terbaik untuk meningkatkan prestasi sumber manusia atau tenaga pengajar yang sedia ada.
Mr Neela Mehan (Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PMSB), HRDF, KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA, MALAYSIA.